Teams & teamwork
Teams zijn de bouwstenen van organisaties, ze kunnen een opdracht maken of breken. Er wordt weleens gezegd dat we ‘team’ moeten lezen als een acroniem, als een afkorting die staat voor ‘together everyone achieves more’.
Twee weten meer dan één
Dat klinkt misschien hoogdravend, maar het thema teams ontlokt mensen wel vaker tot mooie uitspraken. Zo schreef Ken Blanchard: ‘None of us is as smart as all of us.’ En van Henry Ford komt: ‘Coming together is a beginning. Keeping together is progress. Working together is success.’
Waar het volgens deze uitspraken eigenlijk altijd op neerkomt, is dat twee meer weten dan één. Maar wat zijn effectieve teams en hoe kom je eraan? Volgens Stephen Covey blinken productieve teams uit in wederzijds begrip, zo schreef hij in zijn boek The 7 Habits of Highly Effective People (1989). En ook volgens Project Aristotle, waarin jarenlang honderden medewerkers bij Google werden geïnterviewd, is het geheim van een effectief team ‘aardig zijn’.
Een organisme in ontwikkeling
Teamwork is niet altijd mooi; er is niet altijd wederzijds begrip tussen de teamleden en ze zijn niet altijd aardig tegen elkaar. Voordat een team (weer) kan samenwerken als een geoliede machines moeten er regelmatig hobbels worden genomen. Teams kunnen worden beschouwd als organismen die diverse stadia van ontwikkeling doormaken. Elk stadium stelt weer nieuwe eisen. Naarmate ze groeien in hun ontwikkeling en de omstandigheden veranderen, moeten teamleden zich aan nieuwe behoeften aanpassen.
Wie als teamleider, leidinggevende of teamlid een team effectiever, beter en helemaal top wil maken, heeft een ruime keuze aan literatuur. Wij selecteerden de Businezz Teams Top 3.
"Talent wins games, but teamwork and intelligence win championships"

Holacracy, een andere manier van denken
'Sommigen verwarren Holacracy met slimmer vergaderen, net zoals GTD (Getting Things Done) vaak verward wordt met slimme manieren om lijstjes bij te houden. Maar zoals elke serieuze GTD'er weet gaat het eigenlijk om een andere manier van denken. Het geeft je een nieuwe taal van projecten en eerstvolgende acties; woorden in GTD een andere, meer precieze betekenis krijgen.
Op dezelfde manier geeft Holacracy je een taal voor het verhelderen van onderlinge verwachtingen en verantwoordelijkheden.
Sturen en beslissingen nemen gaan er heel anders aan toe. Holacracy gaat ver voorbij effectiever vergaderen; het is een fundamenteel andere machtsstructuur, een andere manier van werken en samenwerken.'